Jag är troligtvis allergisk mot vatten | Amir Akrouti

Amir Akrouti

Annons

Jag är troligtvis allergisk mot vatten

Okej, den där rubriken låter sinnessjuk haha! Men jag har under 1-2 år lidit av en hemsk klåda varje gång jag kliver ur duschen, hela kroppen kliar enormt och det är samma visa exakt varje morgon när jag kliver ur duschen. Knappt så att man står ut. Varför jag inte brytt mig om det är för att jag alltid klätt på mig direkt efter duschen och så fort jag “täpper till” huden med kläder så slutar det klia.

Idag fick jag nog och googlade lite på internet och tydligen så kan jag vara allergisk mot vatten? Vatten i kontakt med hud! Det som kan hjälpa är medecin i form av tabletter från apoteket, eller att man duschar kallt?

Vet inte vad jag ska säga… kul…

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Daniella

  Jag har också samma problem. Märkte att jag fick det första gången när jag var ca 14-15 och hade badat i havet och låg och solade efteråt, då fick jag små vita blåsor som kliade som bara det och ju mer jag kliade desto värre blev det. När jag kliade på det fick jag vita “upphöjda rivmärken”. Fick panik och hoppade på cykeln i bara bikinin och in på vårdcentralen. Dom visste inte vad det var så jag gick i ytterligare 3 år med det och gick tillslut till en hudläkare. Dom sa att det var en form av nässelutslag som uppstår när kroppen utsätts för värme/kyla och att man kan ta en tablett som heter zyrlex (antihistamin) som finns att köpa receptfritt på apoteket. Man ska ta den när man börjar känna att det kliar, då går det över på ca 10 minuter. Kan få dessa utslag om jag har tränat, duschar för kallt eller för varmt eller precis när man krupit under täcket och ska sova. Jobbigt! Hoppas iallafall att du får styr på det och att det blir bättre för dig! Kram

 2. gabbi

  Läs boken The secret, så kommer du fatta att du inte behöver massa piller eller skit! Den finns även som film 🙂 bästa!

 3. Linn

  Byta duschtvål och duscha mindre i all ära men om du har samma problem som jag så räcker inte det…
  Klåda i tid och otid, går över efter någon timme men man blir ju gaaaaalen!
  Vänta bara tills det blir så illa att det börjar klia när det regnar och byxorna blir blöta eller när du simmar i badhus (alltså inte efteråt utan mitt under badandet).

  Men, flera års googlande och ett antal hudläkare gav resultat.
  Ja googlandet alltså, inte läkarna.
  I det yttersta hudlagret finns partiklar som sätts i rörelse vid temperaturskillnader, hos vissa löper dessa partiklar amok och det börjar klia.
  I Treo finns dock ett ämne som gör att dessa partiklar lugnar ner sej.

  Jag tog en Treo om dagen i en vecka och problemen var över.
  Sedan fortsatte jag ta 1/4 tablett ca 2 ggr i veckan för att hålla det i skick.
  I ett år har det hjälpt för mej och sedan mamma testade för ett par månader sedan så hjälpte det även för henne.
  TESTA!

 4. KK

  En vän till mig bodde i USA några år, det var massor av kemikalier i vattnet där (b la klor) och hon fick utslag som kliade efter en tid (blev bättre då hon flyttade hem igen). Var försiktig med parfymerade duschcrémer och att duscha snabbt kanske hjälper? Trist:(

 5. Christina

  I’ve had the exact same problem since I was around 14 (I’m 20 now), but I also get red blotches all over my neck, chest, arms, back etc. (not my legs, oddly enough), and it itches like crazy. I’ve tried many different shower gels, also unscented ones, but it doesn’t seem to have anything to do with that.

  Over the years I’ve noticed that the longer and hotter the showers are, the worse it gets. And like you, it helps keep me from scratching my skin if I just put on my clothes right afterwards.

  It’s just really annoying because the red blotches stay visible for about 15 minutes after I’ve taken a shower and it just looks very unattractive.

 6. lisa

  Jag hade samma sak, hur jobbigt som helst. Men jag slutade använda parfymerade tvålar och lotions och sen dess har det slutat. Så mitt tips är att börja med att sluta använda parfymerade produkter, kanske tom pröva duscholja (oparfymerad) från apoteket.

 7. isabelle

  Jag har haft vattenallergi i 7 år. Skrivit lite om de på min blogg etc. Men det finns ingenting o göra tyvärr. Ta snabba duschar och torka sig fort som fan är väl det enda valet. Synd för mig som bor i Malmö och inte kan bada på stranden om sommarn .. jaja ;D

 8. Tove

  Hej Amir! Jag har haft liknade besvär men det har helt gått över sen jag bytte duschkräm till Eucerins duscholja som jag köpt på vanliga apoteket. Den hjälper till att bevara kroppens egna skydd även om man duschar mer än en gång i veckan 😉 Luktar lite tantigt men vafan, den funkar ju 🙂 Hoppas det löser sig!

 9. Felicia

  Håller med Lady Dahmer! Jag hade också problem och kliade i sönder min hud när jag hade duschat och smörjde mig i mängder. Nu över sommaren mår min hud bättre och är inte lika torr så jag har slutat smörja in mig nu under sommaren och duschar inte heller med tvål utan tar bara vatten. Tror också att man tvättar bort alla naturliga fetter som finns i huden och därför kliar det, och genom att smörja in sig för att kompensera med detta så blir det en ond cirkel och tillslut kan man riva bort hudkrämen från huden med naglarna för man har smörjt in sig så mycket att huden inte tar emot mer kräm! Så var det för mig i alla fall..
  Så, dra ner på duschandet.. skölj kroppen istället i duschen istället för duschkräm och försök smörja in dig så lite som möjligt.. och ska du smörja in dig så välj en kräm som är bra för huden!

 10. Lady Dahmer / postpatriarkal feministfitta

  Amir, du har fått massa bra råd här men jag ska tala om vad problemet är. Du har tvättat bort ditt naturliga skydd. Du tvättar dig helt enkelt för ofta. Och det torkar ut och saboterar huden.

  På huden så har du fett, kallat sebum, detta fett är hudens eget skydd och har ett ph-värde som håller huden frisk och smidig. När du använder t.ex tvål så tvättar du bort det här skyddet och din hud blir känsligare. Vatten i sin tur torkar ut och det orsakar klåda.

  Lösningen är att duscha mindre. Helst bara en gång i veckan. (Lugn du kan tvätta dig ändå) Din dagliga tvättning göres bäst med en våt handduk som du gnuggar kroppen med. (kön och under armar kan du tvätta med tvål om du absolut vill) Eventuellt kan du använda lite vegetabilisk olja för att återställa fettbalansen. Och SLUT ANVÄND DUSCHKRÄM/TVÅL. Tvål, shampoo, Duschkrämer innehåller sulfater. (precis som diskmedel. No difference oavsett vad säljare säger) Och sulfater är främsta orsaken till hudproblem som just allergier, dermatit, eksem osv.

 11. Tove

  Jag fick klåda och utslag under en halvårsperiod efter att jag duschat varje gång. Började själv prata om att jag kanske var allergisk mot vatten efter att jag läst på internet, men det försvann av sig själv på något magiskt sätt. Jag hade däremot gått till en hudläkare eller liknare om jag var du, två år låter inte sunt!

 12. Emmas Form

  Hej!

  Någon här ovan har redan nämnt dermografism eller “skrivhud” som det kallas. Dvs att ju mer man river sig desto mer börjar det klia! Googla det så kanske du också känner igen dig

  Jag lider av detta och det är alltid värre på hösten så tänk på att ta snabba duschar och inte för varmt vatten. Gnugga inte huden sedan när du torkar dig utan badda med handduken…

  För mig artar det sig så att jag får nässelutslag när jag kliar mig och de avtar efter kanske en timme. Jävligt jobbigt är det dock för man vet ju knappt var man ska ta vägen!

  Var till läkare om detta och han ordinerade receptfria antihistamintabletter när det är som jävligast. Och det hjälper. Prova det!

 13. Moa

  Du är inte ensam. Jag får klåda och röda fläckar på kroppen, mest i ansikte och på bröstkorgen. Om det är vattenallergi eller om jag bara är överkänslig mot kloret som finns i, det vet jag inte. Har inte tänkt så mycket mer än så på det, det går ju oftast över inom någon timme så att 🙂

  Kram på dig

 14. lisa

  Jag tror inte det är något farligt. Både jag och min mamma blir kliiga när vi duchat varmt på morgonen, iof har min mammas “problem” gått över men jag kan få det om jag duschar väldigt tidigt.

 15. emi

  min sambo hade oxå vattenallergi , det kliade på honom & han fick små röda blåsor på bröstet & ryggen .. han fick sedan medicinen antihistamin tabletter & det försvann , tror det finns på apoteket

 16. sara

  det kan ju hända att du har känslig hy och att det beror på typen av duschtvål (som många andra kommenterar) eller att du duschar i för varmt vatten. det kan få huden att reagera ifall det är för varmt. detta säger jag då jag lider av eksem och varmt vatten kan få min hud att börja klia :p

 17. Kristin

  Ett tips är att duscha mindre, hur ofta blir du faktiskt skitig på armen eller ryggen? Det räcker med att tvätta sig under armar, mellan benen och fötterna dagligen. Huden torkar ut av för mycket kontakt med vatten oavsett om du använder starkt parfymerade produkter men försök gärna byta ut dem mot allergivänliga produkter. Och skaffa en bra body lotion typ caniderm.

 18. Hannes

  Jag jobbar inom frisörbranschen och där är vattenallergi väldigt vanligt. Det är nästan den största anledningen at folk slutar jobba med frisöryrket och det är mycket stor risk att man blir allergisk mot kemikalier sen och då är det mer eller mindre kört. Väldigt tråkigt att du drabbats av det, försök hitta ett yrke som inte innehåller vatten så frisör kan man mer eller mindre glömma när man har den allergin.. tyvärr.

 19. Mira

  Det låter iofs inte som det men det kan kanske vara dermografism. Jag har det och märkte ofta av det när jag hade duschat. Egentligen innebär det bara att huden är lite överkänslig.

  Men ta dig till en hudläkare, se verkligen till att få en remiss! Jag hoppade runt bland en massa dåliga amllänläkare som inte ville ge mig en remiss eftersom de trodde att det var för att jag typ hade parfym osv (säkert bara för att jag var tjej). Sen när jag väl kom till en specialist tittade hon på mig i 1 min och kunde direkt konstatera vad det var. Det jag menar är bara att det finns en massa åkommor som vanliga läkare inte tänker på/vet om, så ta dig till en specialist.

  Lycka till! Du förtjänar inte att ha en massa onödig klåda.

 20. EM

  Håller med ovanstående talare, parfym i tvål/schampo kan ge klåda. Själv får jag som en “eld” som löper längst med kroppen. Ingen aning om vart det kommer ifrån, väldigt skumt. Men smörjer du in dig efteråt? Kan ju vara så att du är torr.

 21. lala

  Jag hade så en period för längesen, det kom ofta när jag duschade för varmt. Som små blåsor på bröstkorgen och övre delen av ryggen som kliade som faan! Det försvann efter ett tag, kan ha varit det varma vattnet eller duschcremen 🙂

 22. jessica

  Så hade jag med i evigheter innan jag köpte mildare duschkräm och det hjälper . Googlade också på det och trodde jag var allergisk mot vatten , vilket inte är kul! Testa att byta duschkräm så tror jag du slipper besvären 😀

 23. Anonym

  du kan ju vara allergisk mot parfymen duschcremen också! köp en duschcrem utan de så får du se om det blir bättre. hade exakt samma problem och då visade det sig att det var det som var fel. jag va allergisk mot parfymen!

Annons
stats