Amir Akrouti

Annons

Du kommer få en tankeställare

village

 

Om hela världen hade reducerades till en liten by med 100 innevånare och alla proportioner bibehölls så består då byn av:
– 57 asiater
– 21 européer
– 14 amerikaner (från Nord- och Sydamerika)
– 8 afrikaner

– 52 var kvinnor
– 48 män

– 70 ickekristna
– 30 kristna

– 89 heterosexuella
– 11 homosexuella

– 80 hade otillräckliga boendeförhållanden
– 70 var analfabeter
– 50 var undernärda, 1 döende, 2 föddes och
– 1 hade en dator
– 1 (och bara en!!) har en akademisk examen

Om man betraktar världen på detta sätt så påvisas nödvändigheten av samhörighet, förståelse, acceptans och utbildning för alla. Om Du vaknar i morgon, frisk och icke-sjuk, så är Du lyckligare lottad än 1 miljon människor som inte kommer att leva nästa vecka. Om Du inte har upplevt ett krig, inte upplevt hunger, fångenskapens ensamhet eller dödskampens smärta så är Du lyckligare lottad än 500 miljoner människor här på jorden. Om det finns mat i Ditt kylskåp, om Du har ett jobb, om Du har tak över huvudet och en säng att sova i, då är Du rikare än 75 % av innevånarna på jorden. Har Du ett konto på en bank, lite pengar i börsen och småslantar i en ask, då tillhör Du de rikaste 8 % av jordens innevånare.

Om Du läser detta så är Du mångdubbelt gynnad, för:
1. Du tillhör inte de 2 miljarder människor som inte kan läsa
2. Du har en dator, mobil eller surfplatta

(Källa)

Kommentarer

Kommentera

 1. Nathalie

  Vad äcklad jag blev av mig själv.
  Igår mådde jag såpass skit att jag satt på en bar och drack sprit ensam. Varför? Jo för att jag hade sumpat den största affären jag någonsin jobbat med och kände mig värdelös. Det var så synd om mig som inte kommer få den där befordran som jag jobbat häcken av mig det senaste året för.
  Vad gjorde jag då med glaset i handen där i baren? Jo jag tog fram mobilen och postade min misär på FB och instagram. Sen tog jag fram min surfplatta och kollade mailen, fortfarande deppig.

  Tack för ett bra inlägg – jag behövde det verkligen.

 2. Cecilia

  Tycker de är tragiskt.
  Bara de faktum att vi har el och rinnande vatten är lyx. Såg en mycket tragiskt dokumentär om USA igår och för bra två-tre år sedan (!!!) så fanns det flera miljoner barnfamiljer som levde i fattiga förhållanden. Många levde med hot om vräkning dagligen, flera familjer var hemlösa och de få som faktiskt hade jobb levde på existens minimum. Då snackar vi om barnfamiljer som har haft det tryggt, fast inkomst, bra jobb för båda parterna och levde ett vanligt medelsvensson liv.
  Sen fick dom sparken, företagen gick i kk eller var tvungen att varsla folk. Sen tog det inte många månadet innan vattnet, elen eller gasen stängdes av och de fick ringa och tigga för att ha råd med att mätta de hungriga barnen. Så otroligt tragiskt, och många blir förvånad över hur lätt de är att hamna där.
  Dödsfall, sjukdom eller helt enkelt att företaget går dåligt. Sen riskerar man att sitta i skiten.
  Nej, vi är otroligt bortskämd egentligen. (klart de finns fattigdom i sverige också, absolut inte så jag menade).
  Så medans vissa barn ligger och gråter för att dom inte fick en ny telefon i julklapp, så ligger andra barn och gråter för att mamma och pappa inte får behålla huset.

  1. amir

   Rasmus: inget mystiskt alls, siffrorna i inlägget är baserade på siffrorna som var aktuella på 70/80-talet så självklart ser det annorlunda ut idag… vissa siffror skiljer sig ganska ordentligt (t.ex. den siffror du valde att påpeka) medan andra siffror i inlägget inte skiljer sig någonting alls idag 😀

Annons
stats